Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Tips för vintern, vinterväglaget och oväntade händelser

|12/01, 2023

Tips för vintern, vinterväglaget och oväntade händelser

Vintern kan definitivt vara en utmaning. Särskilt på våra breddgrader där kyla, snö och oförutsedda väderleksförändringar hör till det vanliga. Vi har tagit en titt på hur du förbereder dig själv och bilen för vinterväglaget och eventuella oförutsedda händelser.

Att bege sig ut på vägarna under vintern innebär faktiskt att man ofta tar en del chanser. Vad som under sommaren vore ett smärre obehag kan i kyligt väder snabbt förvandlas till en oerhört riskfylld situation. Tänk dig att få motorstopp, märka att värmen i kupén snart tar slut och plötsligt inse att vägassistansen kommer att dröja en timme.

Här är sakerna du behöver för att vara förberedd.

Vintertillbehör – Gör bilen redo

Att ha en gedigen liten arsenal av vintertillbehör gör att man snabbt och enkelt kan få bilen brukbar efter en kylig natt präglad av frost eller snö. De kan även bidra till att hantera händelser där snöfall gör att man hamnat i en oväntad situation.

Isskrapa – Hanterar frosten

Isskrapan är definitivt en klassiker. I omväxlande vinterväder där fukten ofta hänger i luften är det inte ovanligt att vakna upp och se att bilen påminner om en igloo med frostiga fönster. Tack vare isskrapan är man inte utelämnad till ödet. Se till att ha några extra tillgängliga.

Snöborste – För enkelheten och säkerhetens skull

Med en snöborste blir det enkelt att borsta bilen ren från snö. Det kan vara viktigt av såväl estetiska skäl som rent säkerhetsmässiga. Under de mest snötäckta perioderna är det lätt att glömma att lagen kräver att taket är fritt från löst sittande snö och att registreringsskyltarna måste vara synliga.

Kom ihåg att inte använda samma borste för fälgar och registreringsskylt som du använder för plåt, detaljer och fönster. På så sätt minimerar du risken för repor.

Snöskyffel – Undvik att bli infrusen

En smidig snöskyffel är behändig för att både göra sig fri från snödrivor och ta bort potentiellt skadlig isbildning från platsen där bilen varit parkerad under natten. Det finns många hopfällbara alternativ som är både robusta och smidiga att förvara. Dessa är även behjälpliga för all sorts spontan snöskottning.

Snökedjor – Mer viktigt i vissa länder

Däckkedjor eller snökedjor hör knappast till standardutrustningen för personbilar i Sverige. På många andra håll i Europa är de däremot obligatoriska. Då de det finns många kedjor som vare sig kostar särskilt mycket eller tar stor plats kan de vara värda att överväga. Särskilt om du reser mycket över gränserna. 

En smidigare lösning för oss i Norden är våra unika däckbroddar TracGrabber som du använder när du fastnat med fordonet i snön eller lera. Med TracGrabber tar du dig loss smidigt. När du åter är på fast mark spänner du av broddarna och förvarar de till nästa tillfälle.

Värmefilt till bilen

Värmekällor – Ser till att du kan hålla dig varm

Kyla är inte att leka med. Ofta så är det lätt att ta kupévärmen för given och glömma bort hur snabbt det kan bli iskallt om man skulle få motorstopp på vintern och inte kunna driva klimatanläggningen. I värsta fall skulle det motsvara upplevelsen av att sitta i ett kylskåp eller en frys. Därför är det en bra idé att ha med sig lite extra värmekällor.

Extrakläder – enklaste sättet att bevara kroppsvärmen

Lager på lager-principen är kanske det mest beprövade sättet att hålla sig varm. Idén är att ha olika lager av kläder som hanterar fukt, värmer och skyddar mot väder och vind. Att alltid ha underställ, varma strumpor och skaljacka tillgängliga i bilen för alla resenärer är ett enkelt sätt att aldrig behöva riskera att bli kall om något krånglar.

Värmefilt och handvärmare – För värsta scenario

Både värmefiltar och handvärmare tar väldigt liten plats men kan ge mycket värme tack vare såväl reflekterande som värmegivande egenskaper. Dessa kan även vara behjälpliga för andra sorters nödsituationer då de ofta utgör en del av välsorterade första hjälpen-kit.

Ljuskälla till bilen

Ljuskällor – Så du ser i mörkret

De flesta av oss är nog överens om att vintern kan vara mörk. Men få saker ökar mörkerkänslan i sådan utsträckning som att få bilproblem på en enslig väg under nattetid. Då är det definitivt tryggande att veta att man har en batteridriven lampa.

Fick- eller pannlampa – smidig och pålitlig belysning

En batteridriven lampa eller lampa med dynamo kan vara skillnaden mellan huruvida man har kontroll över situationen eller befinner sig i becksvart mörker. De är även smidiga att ha tillgängliga om du behöver kontrollera bilens underrede eller kika under huven. Välj en pannlampa om du vill vara säker på att kunna ha händerna fria. Om du väljer en batteridriven lampa så är det även ett bra tillfälle att påminna sig själv om att alltid ha en extra uppsättning batterier tillgängliga.

Reservdäck och domkraft till bilen

Däckvård – för att ta sig framåt

Ingen behöver nog poängtera hur viktiga bra vinterdäck är för att man ska ta sig framåt när vinterväglaget är som värst. Men oavsett hur bra däck man har så kan de drabbas av skada som gör att man inte kan fortsätta sin framfård. Här är verktygen som hjälper dig framåt om något oväntat skulle drabba dina däck.

Reservdäck – en självklarhet men kräver lite omsorg

Det är lätt att ta reservdäcket för givet. Ofta så ligger det bara där lite smått halvåtkomligt. Även om det är en trygghet att det faktiskt finns där så bör man någon gång då och då kontrollera dess skick och se till att det faktiskt har ett acceptabelt lufttryck.

Domkraft – För däckbyten

Många bilar har en reservdomkraft som en del av standardtillbehören. Ibland kan dessa däremot vara en aningen krångliga att använda. Därför är det en bra idé att dels kontrollera huruvida du har en domkraft i bilen, och även bekanta dig med dess konstruktion. Inget reservdäck i världen kommer att rädda dig om du inte har en domkraft att använda för bytet.

Punkteringsspray eller tryckluft – håller koll på däcktrycket

En punktering eller dåligt lufttryck kan komma oväntat. Ibland får man även bittert erfara att reservdäcket knappast har någon luft i sig. Då kan det vara skönt att ha tillgång till en smidig tryckluftspatron eller däckfix. Då kan man i bästa fall rulla vidare tills man kan ordna ett däckbyte.

Startkablar, powerbank

Strömkällor – för bilen och mobilen

Det är numera ganska få av våra vardagssaker som inte på ett eller annat sätt är beroende av ström. Såväl bilens startmotor som mobiltelefonen kräver ström för att fungera. Därför är det en bra idé att se till att du har en extra strömkälla. Kom ihåg att få batteridrivna saker blir särskilt långvariga i extrem kyla.

Powerpack – mobilens räddning

I en nödsituation så är mobiltelefonen en direktväg till såväl bärgningshjälp som larmcentralen. Men om två olyckor följer varandra och bilen bestämmer sig att sluta fungera precis när telefonen har ont om batteri så är det lätt att bli handfallen. Med ett litet batteripack kan du däremot se till att alltid ha den ström som krävs för att kunna ringa. Glöm bara inte bort att ladda det någon gång då och då.

Starthjälp och kablar – för bilbatteriets skull

Alla batterier är känsliga för kyla. Att bilbatteriet plötsligt bestämmer sig för att sluta fungera är därför långt ifrån ovanligt. Med en starthjälp ser du till att alltid kunna få igång bilen. Numera finns det oerhört effektiva starthjälper som har inbyggda batterier och även använder bilbatteriets kvarvarande laddning för att ge effektiv starthjälp. Glöm inte att även ta med dig ett par startkablar.

Säkringar – Alltid bra att ha

Något så enkelt som en trasig säkring kan resultera i att hela bilen lägger av. Ha därför alltid tillgång till ett brett sortiment av lämpliga säkringar. Om det krävs ett byte så kommer du definitivt ångra att du inte såg till att ha några i reserv. Detta är särskilt viktigt för dig som använder mycket elektronik i bilen då det ökar risken för överspänning.

Nödutrustning till bilen

Nödutrustning – första hjälpen och moralhöjare

Att ha nödutrustning i bilen är inte bara viktigt under vintermånaderna. Det är något som man verkligen bör överväga att alltid ha tillgängligt. Då är man förberedd att hantera såväl olyckor som oväntade haverier.

Bältesskärare och fönsterkross – en livräddare

Såväl bälten som fönster är tillverkade för att hålla. Men detta innebär att det även kan vara svårt att göra sig fri och ta sig ur bilen om en svår olycka skulle ske. Med bältesskärare och fönsterkross har du däremot möjligheten att frigöra dig även om något riktigt allvarligt skulle ske.

Verktygslåda – För att lösa de små problemen

En verktygslåda för bilen behöver inte vara särskilt omfattande för att vara behjälplig. Men att ha grundläggande skruvmejslar, ett multiverktyg och annat behövligt kan göra att en oväntad situation i bästa fall kan hanteras på egen hand. Är du osäker på vad som är rätt val kommer man långt med ett välsorterat set med bits och mejsel.

Energi – Håller humöret uppe

Precis som bilen behöver ström så behöver vi människor energi. Att ha lätt tillgänglig föda i stil med bars eller dextropur kan vara ett bra sätt att både motverka chock och se till att man har tillgång till den energi som krävs för att ta nästa steg. Dubbelkolla så att den föda du väljer att förvara har lämpligt hållbarhetsdatum och se till att aldrig låta ätbara saker ligga långvarigt i bilen under sommarmånaderna.

Är det allt som behövs för vintern?

Glöm inte heller att vinterserva bilen för att se till att kylarvätskan klarar minusgraderna och att du har tillräcklig mängd olja för optimalt oljetryck. Då vintermånaderna helt klart är extra krävande för bilen så kommer lite extra omsorg att se till att den håller så länge som möjligt och fortsätter att prestera på topp. Ta även en titt på däckets mönsterdjup för att garantera dig själv bra väghållning. Det skadar inte heller att grubbla lite på huruvida dubbade eller dubbfria vinterdäck är rätt för det väglag du med största sannolikhet kommer att möta.

Även om vår genomgång definitivt ger dig en bra grund att stå på när det kommer till att axla vintern och vinterväglaget så kan man aldrig riktigt veta vad som komma skall. Därför rekommenderar vi helt klart att du sätter dig ned och på egen hand grubblar över hur din egen idealutrustning skulle se ut.