• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Byta till reservdäck vid punktering - så gör du

|4/01, 2022

Byta till reservdäck vid punktering - så gör du

En punktering kommer oftast oväntat. Det ligger i sakens natur. Men med lite noggrann planering och eftertanke så kan du se till att vara förberedd. Vi har tittat närmare på hur du på bästa och enklaste sätt monterar ditt reservdäck.

Kanske har du aldrig behövt bry dig om ditt reservdäck. Men förr eller senare så kommer många av oss att få uppleva en klassisk punktering. Även om vägassistans ofta finns tillgängligt så har man inte alltid tid att vänta.

Så här ser du till att komma igång igen med hjälp av ett reservdäck.

Förberedelse: Se till att du har ett fungerande reservdäck och verktyg

Precis som med andra däck så kräver reservdäcket ett visst mått av skötsel. Det är en bra idé att ibland kontrollera att däcket har luft och att det inte är skadat. Ta även chansen att se till så du har de verktyg som krävs för att byta däck. Se också till att bli bekväm med hur du plockar fram reservdäcket.

Det är en bra idé att bli bekväm med den medföljande domkraften. Tycker du att den är alltför krånglig eller känns osäker så kan du med fördel förvara ett mer pålitligt alternativ i bilen.

1. Hitta en plats att byta

När man väl får punktering så kan det vara lockande att tvärt stanna där man är. Det kan däremot skapa onödiga risker. Ta det istället kallt och välj en bra plats att stanna på. I bästa fall hittar du en stor och tillgänglig yta. Men om det saknas så kan du välja en parkeringsficka vid sidan av vägen. Viktigast är att du kan arbeta relativt ostört.

2. Förbered bytet

När du väl har stannat är det viktigt att vidta säkerhetsåtgärder. Lägg i en växel och dra åt handbromsen. Plocka fram reservdäcket och de verktyg som krävs för bytet. Har du varit noggrann med förberedelsen så hittar du snabbt däcket och det som behövs för att byta.

3. Montera reservdäcket

Innan du hissar upp bilen bör du lossa muttrarna på hjulet du tänker byta. På så sitt minimerar du risken att bilen hamnar i rörelse medan den är upphissad. När muttrarna är lösa kan du placera domkraften och börja hissa upp bilen.

Tänk på att placera domkraften korrekt så att du inte skadar bilen. Se efter i handboken om du är osäker på placeringen.

Höj inte bilen mer än nödvändigt, men tillräckligt för att det ska vara smidigt att byta. Lyft bort däcket med punktering, och ersätt det med reservdäcket. Dra försiktigt åt muttrarna, men dra inte åt med full kraft förrän du har hissat ned bilen.

När du har hissat ner bilen så drar du åt hjulmuttrarna ordentligt med nyckeln innan du kör vidare.

4. Efterkontroll

Stanna efter några kilometers körning och kontrollera att hjulmuttrarna fortfarande är åtdragna.

Planering är nyckeln till framgång

Är du ovan med att byta däck så kan det vara en bra idé att öva. Att behöva byta för första gången i samband med all den stress som en punktering kan innebära är sällan en trevlig upplevelse. Har du däremot sett till att du är bekväm med situationen så kommer det bli avsevärt mycket enklare att hantera en punktering.