Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Allt du behöver veta om snökedjor, slirskydd och broddar till bilar

|10/12, 2021

Allt du behöver veta om snökedjor, slirskydd och broddar till bilar

Ibland är vägunderlaget i vårt land så pass dåligt att vanliga vinterdäck inte erbjuder tillräcklig körsäkerhet. Då bör man istället titta närmare på snökedjor eller broddar.

I Sverige finns inget krav på att ens bil ska vara utrustad med snökedjor eller broddar. Det ändrar inte det faktum att det är en god idé att vara förberedd på dåligt vägunderlag. Men vilken produkt ska man välja egentligen när vintern är över oss?

Använd snökedjor innan du har kört fast

Förberedelser är A och O. Som bilförare är det klokt att alltid ha snökedjor lätt tillgängliga i lastutrymmet på sin bil - speciellt om man vet att man kommer att köra på vägar med begränsad framkomlighet på grund av is och snö.

Ibland behöver man mer grepp än vad vanliga dubbdäck kan erbjuda. När man kör på snöiga och isiga vägar får man betydligt bättre köregenskaper med hjälp av snökedjor. Tack vare snökedjorna så ökar man dragkraften mellan vägen och däcken, något som i sin tur ger bilen en bättre förmåga att ta sig fram på slingriga vägar i dåligt väder.

Viktigt att tänka på är att ta höjd för om din bil är fram- eller bakhjulsdriven. Du bör nämligen montera dina snökedjor på det hjulpar som driver bilen framåt. Om din bil har bakhjulsdrift kan den även utrustas med kedjor på alla hjul för att säkerställa grepp där fram och dragkraft där bak. Om du har en bil som är fyrhjulsdriven kan du antingen montera dina snökedjor på den axel som driver mest, eller montera snökedjor på alla fyra hjulen.

Tänk även på att snökedjor i första hand är avsedda att användas i nödsituationer. När du har monterat dessa på ditt fordon förändras köregenskaperna något. På grund av detta bör du undvika både häftiga accelerationer och kraftiga inbromsningar. De bör heller inte köra fortare än 50 kilometer i timmen med snökedjor.

Använd broddar om du har kört fast

Snökedjor används främst innan man har kört fast med sin bil eller lastbil. Ett alternativ till snökedjor som är enkla att montera på ditt fordon och som gör sig bäst om man väl har kört fast är så kallade hjulbroddar.

Så fort du får indikationer på att du håller på att köra fast bör du montera dina hjulbroddar. Detta gör man för att man inte vill att bilen ska gräva ner sig allt för långt i vägen och underlaget. Eftersom den lilla gummiytan på brodden koncentrerar bilens tyngd får man hjälp att lyfta upp bilen samtidigt som den rör sig framåt eller bakåt.

TracGrabber broddar för bildäck

Broddarna fäster du lätt på de drivande hjulen på ditt fordon vilket innebär att man kan köra både bakåt och framåt med dessa installerade. TracGrabber är ett set med broddar som är enkla att förvara i bilen och som går att återanvända gång på gång vid behov. De får enkelt plats i bagageutrymmet och väger relativt lite. TracGrabbers gummiblock är tåliga och hjälper till att koncentrera bilens tyngd till en liten yta. Viktigt är att man håller hjulen så raka som möjligt när man kör och att du försöker att ta den kortaste vägen till trygg mark.

Denna typ av broddar fungerar utmärkt på många typer av fordon likt personbilar, lastbilar, bussar samt minibussar. Du kan även använda dem på en fyrhjuling utan några problem. Se bara till att fälgarna har tillräckligt stora hål eftersom du behöver trä en säkerhetsrem igenom dessa. Även om du har extra breda däck passar broddarna eftersom du kan använda den extra långa säkerhetsremmen.