Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Maxhastighet för husbil – dessa regler gäller i Sverige

|28/04, 2023

Maxhastighet för husbil – dessa regler gäller i Sverige

Husbilar är ett populärt sätt att resa på i Sverige och som många väljer för att utforska vårt avlånga land. Men det är viktigt att känna till vilken hastighet som gäller när man kör en husbil.

Hur snabbt man får köra med en husbil beror på hur tung den är. Vanligtvis pratar man om husbilar under 3500 kilo och över 3500 kilo. 

Husbilar som väger mindre än 3500 kg

För de som kör en husbil som väger mindre än 3500 kg registreras den som personbil klass II, vilket innebär att man kan köra med ett B-körkort. Dessa husbilar följer samma hastighetsbegränsningar som en vanlig personbil och ska anpassa hastigheten enligt hastighetsskyltar. Maxhastigheten på en motorväg kan variera mellan 90, 100, 110 eller 120 km/h.

Husbilar som väger mer än 3500 kg

För husbilar som väger mer än 3500 kg men under 7500 kg kan de registreras som tunga lastbilar, men detta är inte lika vanligt idag. För dessa husbilar gäller en maxhastighet på 80 km/h på landsväg, och på motorvägar eller motortrafikleder är den maximala hastigheten 90 km/h. Men om husbilen som väger mer än 3500 kg är registrerad som personbil klass II, gäller vanliga hastighetsskyltar.

Det är också viktigt att påminna om att för att köra en husbil som väger över 3500 kg krävs behörigheten C1 eller C. 

Om man inte följer de rekommenderade hastighetsbegränsningarna riskerar man böter och i värsta fall att bli av med sitt körkort. Dessutom utgör man en fara för både sig själv och andra trafikanter om man överskrider den tillåtna hastighetsgränsen.

Det är också viktigt att notera att hastighetsbegränsningarna kan variera mellan olika länder. Innan man ger sig ut på en husbilssemester i ett annat land är det därför viktigt att kontrollera vilka hastighetsbegränsningar som gäller där. Maxhastigheten kan variera från 80 km/h till 120 km/h beroende på husbilens vikt.

Så för att du ska kunna njuta av en rolig men trygg och säker husbilssemester - se till att följa hastighetsbegränsningarna.

Läs mer på temat husvagnar: