Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Vikten av att inte blanda däck på bilen - vi berättar varför

|7/06, 2022

Vikten av att inte blanda däck på bilen - vi berättar varför

Många rekommenderar att man har samma sorts däck på alla bilens hjul. Detta gäller allt ifrån märke till storlek och lufttryck. Vi har tagit en titt på varför man bör se till att alla bilens däck är så identiska som möjligt.

Bra däck är viktigt av ett stort antal olika anledningar. De säkerställer bra väghållning, rätt bränsleförbrukning och är även avgörande för att hastighetsmätaren ska var rättvisande. Men man bör inte bara tänka på att ha ändamålsenliga och kvalitativa däck. Det är även viktigt att alla däcken matchar varandra i utförande.

  • Blanda aldrig däck från olika tillverkare eller olika modeller.
  • Säkerställ att alla däck har rätt däcktryck
  • Undvik att blanda däck med bra och dåligt däckdjup.

Om ett av däcken är av sämre skick så har det effekt på samtliga däckens egenskaper. Man skulle kunna säga att de bra däcken ärver de dåliga däckens egenskaper. 

Men vilka är egentligen några av anledningarna till att man inte bör blanda däck?

Därför bör du inte blanda bra och dåliga däck

Det finns många anledningar att inte blanda bra och dåliga däck. Som tumregel leder det aldrig till något bra, utan riskerar bara att försämra samtliga däcks egenskaper.

  • Att blanda däck kan påskynda ojämnt slitage och minska däckens livslängd.
  • Att blanda däck gör att däckens prestanda försämras.
  • Att blanda dåliga och bra däck gör att alla däck blir sämre.

Med däckrotation och viss nivå av omsorg kan däck få väldigt lång livslängd och fortsätta göra stor nytta. Och i vårt flersäsongsklimat finns det unika förutsättningar att verkligen maximera livslängden, då ombytet mellan sommar- och vinterdäck säkerställer en förhållandevis låg nivå av slitage över tid.

Väljer man däremot att blanda däck kan man snabbt få uppleva en drastisk försämring som gör att behovet av däckbyte kryper allt närmare i tiden.