• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Däckens livslängd: Så håller de längre

|1/12, 2021

Däckens livslängd: Så håller de längre

Däck utgör ofta en betydande utgift och det finns personer som vill byta dem mer än nödvändigt. Samtidigt är däckens skick avgörande för allt ifrån rätt bränsleförbrukning till optimal väghållning och bromssträcka. Här är några tips för dig som vill att däcken ska göra nytta så länge som möjligt.

Det är nog ingen tvivel om att däck är en förutsättning för att bilen ska fungera optimalt. Har man någonsin upplevt riktigt dåliga däck så sitter känslan kvar i ryggmärgen. Men det behöver inte vara alltför omständligt att maximera dina däcks livslängd, och slippa riskera onödiga problem.

Vi har tittat närmare på 4 enkla tips för att maximera däckens livslängd.

Däcktrycket: Tål att upprepas

Ibland känns däcktrycksfrågan nästan uttjatad. Men den är så viktigt att den är värd att upprepa. Särskilt i vårt klimat med fyra årstider där snabba temperaturväxlingar kan ha stor inverkan på däckens tryck.

Om du upplever dålig väghållningen eller att däcken ser lite småplatta ut så är det antagligen däcktrycket som spökar. Kom därför ihåg att kontrollera det i samband med växlingar i temperatur eller årstider.

Däckförvaring: Sommar- och vinterdäck

Även om helårsdäck ökar i polaritet så är växlandet mellan sommar- och vinterdäck fortfarande norm på våra breddgrader. Men felaktig förvaring kan göra enorm skada på däcken. Därför är de ofta värt att spendera lite extra tid på noggrann förvaring.

  • Rätt förvaring bevarar däckens skick. Förvara dem torrt, svalt och bortom oljor eller lösningsmedel. Säkerställ även att de inte ligger under tryck eller spänning.

Om du upplever att det är svårt eller kostsamt att förvara däcken på egen hand så kan det vara värt att överväga ett däckhotell.

Hjulinställning: Hjul- och däckbalansering

När man kontrollerar och åtgärdar hjulinställningen så ser man till att hjulvinklarna är rätt. Det gör bilen mer lätthanterlig och minimerar däckslitaget. I många fall har det även en positiv inverkan på bränsleförbrukningen.

  • Rätt hjulinställning gör bilen mer lättstyrd och minimerar risken för ojämnt slitage.

I de flesta fall så räcker det med en årlig eller mindre regelbunden kontroll av hjulinställningen. Märker du att bilen drar snett eller att ratten inte känns rätt positionerat så kan det vara dags att se över hjulinställningen.

Däckrotering: Rotera däcken för jämnare slitage

Det är vanligt att framdäcken slits snabbare. Mycket på grund av att majoriteten av fordon numera är framhjulsdrivna och har merparten av bromsverkan på de främre hjulen. Genom att rotera däcken kan du slippa många onödiga slitageproblem.

  • Däckrotering säkerställer jämnare slitage och främjar på så sätt däckens livslängd.

Många rekommenderar att däcken roteras i par för att undvika att ojämna slitagemönster uppstår. Kom även ihåg att följa däckens rotationsriktning.

Enkla åtgärder som gör skillnad

Du väljer såklart själv huruvida du vill engagera dig i dina däck eller helt enkelt acceptera att byta dem när det verkar behövas. Men även små enkla åtgärder kan göra väldigt stor skillnad i längden.