Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

När ska man byta till sommardäck 2023? Vi går igenom datum och regler

|9/03, 2022

När ska man byta till sommardäck 2023? Vi går igenom datum och regler

Vintermörkret är ett minne blott och det är snart dags att lägga på sommardäcken på bilen. Men vet du vad du ska tänka på när du byter däck? Det är inte ofta vi tänker på hur viktiga däcken faktiskt är för vår trafiksäkerhet, likväl som för körglädjen. Därför har vi sammanställt en guide som du kan använda dig av för att säkerställa att du får ut maximalt av din bil inför sommarens bilsemester. Några av de faktorer som påverkas av ditt val av sommardäck är:

  • Trafiksäkerheten
  • Bränsleförbrukningen
  • Miljöpåverkan

Läs vidare för att få ett gäng goda tips och råd för vad du ska tänka på när du lägger på sommardäcken.

Byte till sommardäck - när ska man byta och vilka regler gäller?

Mellan 1 april och 30 november behöver du enligt lag inte köra med vinterdäck och får därför använda sommardäck. En viktig sak gäller dock, innan du byter till sommardäck måste du vara säker på att det inte råder vinterväglag för din egen säkerhets skull. Med vinterväglag menas att det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Den som slutligen avgör om det är vinterväglag eller inte är Polisen.

Regler för vinterdäck:

  • Vinterdäck måste användas vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.
  • Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober till 15 april.
  • Det är dock förbjudet att använda dubbdäck under perioden 16 april till 30 september, så länge det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Mer information om byte till vinterdäck hittar du här...

Byta till sommardäck själv

När du byter däck på bilen kan du välja att besöka en däckfirma eller göra det själv. Givetvis är det billigare att själv genomföra bytet. Men det finns vissa saker du måste tänka på. Det första är att kontrollera så att däckens mönsterdjup är lagligt. Enligt lagen får däckmönstret inte vara grundare än 1,6 mm.

Däckslitage varierar

Däcken slits på olika sätt beroende på vart de är monterade. Således kan du, genom att hålla koll på vart däcken var monterade, förlänga dess livslängd. Ett bra tips för att hålla koll på vilket däck som satt vart på bilen är att du sätter en liten etikett vid ventilen. Därmed blir det enkelt att se vilket däck som satt vart under den föregående säsongen. Genom att skifta runt däcken, förlänger du dess livslängd och sparar tusenlappar.

Titta på däcken när du monterar av vinterdäcken

Däcken kan ge dig viktiga indikationer på om bilen är korrekt inställd. Om du ser att slitbanan på dina vinterdäck inte ser riktig ut, kan du behöva ändra inställningen på hjulupphängningen. Det är viktigt, både för din trafiksäkerhet och för plånboken. En felaktig hjulinställning har tyvärr många inverkningar på din körupplevelse och ditt material.

  • Förbrukningen av bränsle stiger
  • Genererar oljud och buller
  • Försämrar körbarheten

Rätt sommardäck sparar bränsle och pengar

Att använda rätt sommardäck på din bil är viktigt, inte bara för trafiksäkerheten utan också för plånboken. För att du ska kunna framföra fordonet så effektivt som möjligt, bör du kontrollera lufttrycket i däcken. Vad som är rätt däcktryck framgår i manualen till din bil. Även väder och temperatur har påverkan på däcktrycket. Att köra med för lågt däcktryck ökar inte bara risken en olycka utan även för skador på bilen. Men det är inte bara denna faktor som inverkar på bränsleförbrukningen.

Däck och fälgar kommer i olika storlekar och har varierande bredd. En tumregel för att välja fungerande dimensioner på fälgarna är att kolla vad som står skrivet i manualen. Ett visst mått av avvikelse är acceptabelt, och yrkeskunniga säger att du kan avvika tre procent från standardmåtten. Men för plånboken är det också viktigt att vara medveten om att bredare däck ökar luftmotståndet. Således kan det finnas goda skäl att överväga lite tunnare däck, även om det inte är lika vackert för ögat.

Förbered vinterdäcken för förvaring

När sommardäcken sätts på bilen, innebär det att dina vinterdäck behöver förvaras. Visst, att byta däck är inte en rolig uppgift, men det är bättre att göra det ordentligt än snabbt och slarvigt. Således behöver du förbereda däcken för förvaringen.

Det första du behöver göra är att tvätta däcken ordentligt. När de rullar på vägarna utsätts de för påfrestningar från diverse smuts, men främst vägsalt som sliter på fälgarna. Genom att tvätta dina däck och fälgar ordentligt, förlänger du dess livslängd. Placera sedan etiketten vi talade om tidigare vid ventilen.

Förvara däcken rätt

När däcken är rena och har torkat är det dags att förvara dem. Detta bör göras på en sval, kall och mörk förvaringsplats. Det ökar däckens livslängd och kan på lång sikt spara både pengar och säkra däckens kvalité. Men, innan du lägger undan däcken för säsongen bör du kontrollera så att de inte är skadade och möter de lagliga kraven. Om de inte är trafikdugliga, kan du se dig om efter andra alternativ istället för att placera dem i förvar.