Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Väder, temperatur och däcktryck: Saker att tänka på

|17/11, 2021

Väder, temperatur och däcktryck: Saker att tänka på

Rätt däcktryck kan vara avgörande för såväl väghållning som däckhälsa och rätt bränsleförbrukning. Men vilket tryck som är rätt kommer varierar ofta mellan olika tillfällen och situationer. Vi har tittat närmare på hur väder och temperatur påverkar däcktrycket.

Många har på egen väg upplevt att däcktrycket förändras i takt med säsongsskiften. Och det är långt ifrån inbillning. Tvärtom så handlar det om ren och skär fysik. Trycket i dina däck påverkas nämligen av det allmänna lufttrycket i omgivningen.

Eftersom trycket i luften sjunker med kyla, och ökar med värme, är det knappast konstigt att man ofta upplever drastiska förändringar i däcktryck under våra fyra säsonger. Detta resulterar i att många ofta helt ovetandes har för lågt däcktryck under vintern, och för högt under sommaren.

  • Låg temperatur ökar risken för lågt däcktryck.
  • Hög temperatur ökar risken för högt däcktryck.
  • Att månadsvis kontrollera däcktrycket gör att man slipper felaktigt däcktryck.

Här är några praktiska tips för dig som vill ha optimalt däcktryck under alla säsonger.

Rätt däcktryck: Temperaturskiftet är en påminnelse

En bra idé är göra en extra kontroll av däcktrycket om man upplever att det har skett en drastisk förändring i utomhustemperatur. På nordiska breddgrader är det väldigt vanligt att temperaturen tar flera gradhopp under en enstaka natt.

Däcktryck under vintern: Kan sjunka snabbt

De mest drastiska förändringarna i däcktryck ses oftast under vintersäsongen. Därför kan det vara en bra idé att vara lite extra uppmärksam för att i förebyggande syfte höja däcktrycket.

  • Känns väghållningen sämre? Det är inte bara asfalten och väglaget som påverkar. Om bilen inte uppför sig lika väl som under sommaren kan det mycket väl bero på lågt däcktryck.
  • Ser däcken lite särskilt platta ut? Det är nog inte bara du som inbillar dig. Tvärtom är det ett av de första tecknen på att du behöver öka trycket.

I bästa fall löser du situationen med att tillföra luft. Men är du osäker bör du även kontrollera dina däcks djup och mönster. Kanske är det till och med dags för ett däckbyte.

Däcktryck under sommaren: Kan bli oväntat högt

Sommaren förknippas i många fall med värme och semester. Och det är lätt att glömma bort vardagens bestyr. Därför är det vanligt att däcktrycket långsamt stiger med följd att det blir långt ifrån optimalt.

  • Verkar det som att däcken har ojämnt slitage? Det kan mycket väl vara trycket som spökar. Men det är inte alltid lätt att uppmärksamma då varje enskilt däck kan uppvisa individuellt slitagemönster.

På sätt och vis är det enklare att hantera övertryck, då det räcker med att man släpper ut lite av den befintliga luften. Men bäst är att säkerställa att trycket är rätt utifrån din bil, dina last och ditt körsätt.

Poängen: Håll koll för att slippa problem

Enklast är att månadsvis kontrollera däcktrycket. Då får du chansen att se till att det är rätt utifrån din bil, säsongen och dina förutsättningar. På sikt kommer det innebära lägre bränslekostnader, längre livslängd på däcken och en säkrare körupplevelse.