• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Så väljer du rätt vinterdäck till din elbil eller laddhybrid

|12/10, 2022

Så väljer du rätt vinterdäck till din elbil eller laddhybrid

Alla bilar är inte skapta lika när det kommer till däcken. Det gäller även elbilar och laddhybrider, som oftast har större däckdimensioner än bilar som har en förbränningsmotor. Lägg därtill det faktum att elbilar dessutom ofta väger mer på grund av tunga batterier så förstår du att man inte kan köpa vilka vinterdäck som helst till sitt elektriska fordon.

Som ägare av en elbil behöver du vinterdäck som klarar av inbromsningar och som ger bra grepp vid exempelvis körning i kurvor. Elbilar har även ett högt vridmoment. Detta kan innebära mer slitage på drivdäcken jämfört med en bil som använder sig av en förbränningsmotor.

Således behöver du välja rätt vinterdäck till din elbil. Du behöver däck som är komfortabla men samtidigt säkra för att du ska kunna rulla lättare och därmed även öka din räckvidd. Just räckvidd är nämligen en viktig sak för elbilsägare. Även om antalet laddplatser ständigt utökas i Sverige krävs det fortfarande ett visst mått av planering om man vill genomföra en längre resa. Precis som att regn, motvind och låga temperaturer kan påverka din räckvidd, kan även valet av däck öka eller minska din räckvidd.

Bättre köregenskaper

Säkerhet är A och O vid val av vinterdäck. De ska erbjuda ett bra grepp, inte minst på snö och is. Men vinterdäck behöver även kunna erbjuda dig som elbilsägare goda köregenskaper på både torra vägar och våta vägar.

Ett bra vinterdäck för en elbil erbjuder ett lågt rullmotstånd. Något som man bland annat kan påverka och minska genom att välja rätt gummiblandning i slitbanan i tillverkningsprocessen. Även däckets mönster och hur pass aerodynamiska däcksidorna är kan påverka hur långt du har möjlighet att köra din elbil innan det är dags att koppla in en laddare.

Det skiljer sig mellan olika typer av däck. Som konsument är det klokt att läsa däcktester innan du väljer vad du ska köpa för modell. Från och med 2012 har det dessutom blivit lite enklare att köpa nya däck som boende i EU. Detta tack vare den så kallade EU-etiketten, som närmast påminner om den energimärkning vi har på våra vitvaror. Denna etikett hjälper dig som konsument att göra jämförelser kring bränsleekonomi och säkerhet. Den beskriver även ett vinterdäcks däckljud och våtgrepp samt greppet på snö och is. Snögreppsmärkningen är ett sätt för dig att se att den uppfyller de officiella kraven från EU när det kommer till snögrepp. Tack vare isgreppsmärkningen vet du också att däcket erbjuder bra och säkra köregenskaper för dig som bor i Norden med tillhörande nordiska vinterförhållanden.

Fyra bra saker att tänka på när du köper vinterdäck till din elbil:

✅ Ta reda på vilken specifik däckdimension som du har på din elbil eftersom dessa kan skilja sig åt från dimensionerna på bilar med förbränningsmotor.

✅ Undersök om däcket du vill köpa har speciella egenskaper för en elbil. Det kan till exempel röra sig som hög bärighet för att klara av elbilens tunga och robusta konstruktion.

✅ Ta reda på om däcket har egenskaper som kan öka räckvidden när du kör med din elbil. Om däcket minskar rullmotståndet ökar det även din räckvidd.

✅ För elbilsägare är ljudnivån i bilen viktigt. Välj ett däck som har egenskaper likt lågt däckljud för att öka komforten när du kör.