Hur får man loss bilen om man kört fast i snö, lera eller sand?
Andreas Magnusson, TracGrabber |15/10, 2021
För dig som ännu inte skaffat TracGrabber broddar till din bil går vi här igenom tips på hur du kan ta dig loss när du fastnat med bilen i vanskligt underlag.
Se till att du är förberedd. Tappa aldrig lugnet. Det är de två viktigaste sakerna att tänka på den dagen du råkar köra fast med bilen. Men det finns fler knep så klart. Vi listar några bra saker du kan tänka på om olyckan är framme.
Det är tvivelsutan stressigt att hamna i en situation där man kört fast i snö, grus eller lera. Därför är det viktigt att du tar och samlar dina tankar i några minuter innan du bestämmer dig för nästa steg.
Titta efter om bilen är hel eller om du kanske måste be om hjälp för att få loss den. Om din bil står på underredet blir det svårt att komma loss för egen maskin. Ring istället en bärgningsfirma som kan komma och ge assistans. Om bilen däremot inte sitter fast på underredet finns det saker du kan göra själv för att komma loss. Här kommer några tips!
Så gör du om bilen knappt sitter fast
Försök att vagga loss din bil försiktigt. Bara att variera kopplingen kan ibland räcka, givet att du har en manuell växellåda. Om du har en automatlåda kan man istället försiktigt gå av och på gaspedalen för att få till vaggande rörelser. Se gärna till att hjulen står rakt om det är möjligt eftersom man då inte behöver ploga en ny väg genom snön eller leran med bilen. För ännu bättre effekt kan du med fördel koppla ur antispinnsystemet.
Är din bil fyrhjulsdriven och dessutom har körläge för till exempel snö och is kan du använda dessa. slutligen, om du har medpassagerare kan det vara värt att be om lite assistans från dem för att knuffa bilen framåt eller bakåt. Tänk dock på att bilplåten är tunn och att bucklor kan uppsåt. Bilplåten är vanligtvis som tåligast runt hörnen på karossen. Undvik att trycka på plastdetaljer. Speciellt vintertid kan dessa vara spröda på grund av kylan.
Så gör du om bilen sitter fast lite hårdare
Om det inte gick att vagga loss bilen kan det vara dags att ta i med det tunga artilleriet. Om det är snö kan du skotta undan så mycket du kan för att underlätta för dig att komma loss. Det finns även speciellt framtagna grepplattor som t ex vår egna TracGrabber som man sätter fast på hjulen om man kört fast. Dessa gör att man koncentrerar bilens tyngd till mindre yta. Blocken hjälper till att lyfta upp bilen från marken och trycka den i riktning framåt eller bakåt.
På samma sätt kan gran och tallruskor hjälpa till att få grepp när marken är opålitlig. Även textilier och gummimattor kan i nödfall användas för att få till en yta mer högre friktion än till exempel snö som är packad hårt. Om bilbärgaren inte kommer kunna nå dig i rimlig tid kan du tillverka egna snökedjor med hjälp av rep om du har detta liggande i bilen. Fäst repet i en fälg och vira det därefter korsvis genom fälgen tills hela däcket är täckt - en fem, sex vändor brukar vara tillräckligt. Glöm inte att fästa repet så att det inte trasslar sig.
Så gör du om bilen sitter fast rejält
Kommer du ändå inte loss? Då kanske det är dags att ringa efter en bärgningsbil. För att få loss en bil som sitter fast rejält krävs det både rätt redskap och god kunskap. Om en medtrafikant dyker upp som kan tänka sig att hjälpa dig dra loss bilen kan detta vara ett alternativ - givet att man är medveten om riskerna. Du bör inte använda en bogserlina eftersom dessa inte är dimensionerade för att dra loss bilar ur till exempel en snödriva. Har ni ett starkare rep som lämpar sig väl för uppgiften är det viktigt att se till att själva lossdragningen sker i ett så mjukt tempo som möjligt. Detta för att inte skada något av fordonen.
Linan mellan fordonen ska vara spänd och även om man kanske inte får loss bilen först kan dragbilens kraft hjälpa till att vagga den andra bilen fram och tillbaka. Bilen som sitter fast bör inte gasa eftersom ett hjul som spinner lätt kan gräva ned sig i marken eller i snön.
FAKTARUTA: Bra saker att ha i bilen på resan
- En spade eller skyffel, gärna i aluminium
- Sand eller grus
- Filtar
- Extrakläder (man blir svettig av skottning)
- Ett par kängor
- En bra bogserlina / rep
- Mobiltelefon om du behöver ringa bärgare
- Mobilladdare och en powerbank
- Varselväst
- Ficklampa med tillhörande batterier
- Mat och dryck (helst i form av vatten)