• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Vinterunderhåll för bilen: Ligg steget före kylan

|4/11, 2021

Vinterunderhåll för bilen: Ligg steget före kylan

För oss som är vana med fyra årstider är det ingen hemlighet att de kalla månaderna kan vara påfrestande. Här är några tips för dig som vill att din bil ska fortsätta fungera optimalt även när kylan tränger på.

Att bilar kräver någon form av mer eller mindre regelbundet underhåll behöver vi inte poängtera. Men det kan vara värt att påminna sig om att kylan på många sätt ökar risken för slitage. Mycket på grund av allt ifrån vätskor till gummimaterial och mekaniska komponenter måste stå emot fukt och ökad stelhet.

Här är några åtgärder för din bil som kan vara bra att överväga inför kallare tider.

Däcken: Rätt däckhälsa och passande för väglaget

Det är lätt att underskatta den enorma inverkan som däck har på bilens framfart. Och om man inte har rätt däck i förhållande till väglaget så försämras bilens köregenskaper drastiskt.

I Sverige är det lag på att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Men se även till att däcken har rätt mönsterdjup eftersom snön leder till ökade påfrestningar. Ofta rekommenderas minst 4 mm i däckdjup för vinterdäck.

Varför inte lägga ett par TracGrabber hjulbroddar i bagageluckan också så slipper du sitta fast med bilen i snön.

Batteriet: Bli inte stående med startproblem

Numera finns det många olika tekniker som använda för bilbatterier. Men eftersom samtliga bygger på kemiska sammansättningar så kommer kylan per automatik att innebära ökade påfrestningar.

Om du har ett äldre batteri kan det vara värt att ladda det manuellt inför vintern. Eller överväga att skaffa en underhållsladdare. Fundera även på det kanske inte är dags att köpa ett nytt.

Glöm inte att även nyare batterier kan må bra av regelbundet underhåll.

Bromsarna: En livförsäkring

Det finns ett påstående att man inte ligger till dåliga bromsar förrän man behöver dem som mest. Oavsett om det stämmer så bör man se till att bromsförmågan ligger på en acceptabel nivå.

Om det var ett tag sedan du bytte dina bromsar så kan hösten vara en perfekt tidpunkt att göra slag i saken.

Strålkastarna: Hel- och halvljus samt reflektorer

Utöver strålkastare så är bilens reflektorer avgörande för säker framfört. Särskilt under vintersäsongen då det skymmer tidigare och mörkrets infall ofta kommer oväntat snabbt.

Gör en koll och säkerställ att dina strålkastarna ger förväntad upplysning.

Du kan med fördel även kontrollera bromsljus, blinkers och övrig belysning för att slippa riskera att andra bilister inte lägger märke till dig i tid.

Bilens vätskor: Olja, kylarvätska, bromsvätska m.m.

Att ha rätt olja för såväl säsong som körsätt är ett givet sätt att maximera motorns livslängd. Och när det riskera att frysa på så är det oerhört viktigt att glykolen klarar de temperaturer som råder.

Ta chansen att kontrollera hydraulolja och övriga vätskor innan vintern redan är här.

Allmänt underhåll: Glöm inte småfixet

Det är ofta en bra idé att ta hand om lite småfix innan det blir kallt på riktigt. Ta chansen att smörja lister med silikonbaserade smörjmedel och bjud låsen på lite olja så att de inte förfryser.

Även små åtgärder kan på sikt göra väldigt stor skillnad.