• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Sju tips för att minska dina bränslekostnader

|21/11, 2022

Sju tips för att minska dina bränslekostnader

Bensinpriserna runt om i världen är rekordhöga, och som bilförare är det inte alltid kul att se slutpriset på bensinpumpen. Men du behöver inte byta till en elbil eller börja cykla för att spara pengar. Med några enkla justeringar av hur du kör och tar hand om din bil kan du själv minska din bränsleförbrukning märkbart.

Det ständiga behovet av att fylla på bränsletanken är en av de dyraste utgifterna med att äga ett fordon. Men du kan spara en hel del bränsle genom rätt bilunderhåll, och genom att vara uppmärksam på exempelvis din körstil.

Om du letar efter sätt att förbättra ditt fordons bränsleeffektivitet kan du med gott samvete insupa tipsen i den här bloggposten - och förhoppningsvis få lite mer pengar över i plånboken.

Undvik att köra för fort

Att köra långsammare är ett effektivt tips för att spara bensin. Är du glad i att trycka ner gaspedalen ofta kan detta öka bränsleförbrukningen avsevärt. Kör enligt den rekommenderade hastighetsgränsen. Det är bra både för din egen säkerhet och för din plånbok.

Pumpa dina däck rätt

Att hålla dina däck ordentligt pumpade kan bidra till att förbättra din bensinförbrukning med flera procent. Däck med för lågt lufttryck innebär också att du förbränner mer bränsle vid körning. Följ tillverkarens rekommendationer för rätt däcktryck för din bil. Däck med rätt lufttryck är i allmänhet mer bränsleeffektiva.

Regelbundet underhåll

Rutinmässigt underhåll, särskilt av bilens motor, bromsar och däck, hjälper dig att få till en bra bränsleekonomi. Ett väl underhållet fordon går effektivare och förbrukar mindre bränsle. Ta in din bil på regelbunden service för att se till att ditt fordon fungerar optimalt.

Lasta lätt

Att minska fordonets vikt är ett effektivt sätt att minska sin bränsleförbrukning. Genom att ta bort onödig vikt behöver din bil inte arbeta lika hårt för att kunna röra sig framåt, vilket leder till en bättre bränsleförbrukning. En minskning av bilens vikt med 50 kilo kan minska din bränsleförbrukning med två procent. Lämna golfbagen hemma om du inte ska till driving rangen.

Stäng av din luftkonditionering

På sommarhalvåret kan det bli varmt även i Sverige som bekant. Användningen av en AC-anläggning riskerar dock att öka din bränsleförbrukning med så mycket som tio procent. Om du tycker att en nedvevad ruta fungerar lika bra vid körning kan det vara rekommenderat.

Strömlinjeforma ditt fordon

Precis som ett flygplan eller ett höghastighetståg är aerodynamiskt luftmotstånd viktigt att tänka på för dig som bilägare. Exempelvis kan cykelhängare och takräcken skapa extra luftmotstånd. Något som ökar din bränsleförbrukning. Om du inte behöver dessa kan du med fördel ta av dem och lägga dem i garaget.

Glöm inte att byta olja

För att minska slitaget på din motors rörliga delar är det viktigt att du använder dig av ny och fräsch olja. Detta kan bidra till en markant minskning i bränsleförbrukning. Kör du en bensinbil rekommenderar vi att du byter olja minst en gång om året. Har du en dieselbil bör du byta olja en gång i halvåret.

Kör försiktigt!