• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Så vet du att det är dags att byta bromsbelägg

|1/02, 2022

Så vet du att det är dags att byta bromsbelägg

Att ha bra bromsverkan är viktigt oavsett säsong. Men det är inte alltid helt uppenbart när de börjar bli slitna. Här har vi tagit en titt på några tydliga indikationer på att det faktiskt är dags att byta bromsbelägg.

Bilens bromsförmåga är lätt att ta för givet. Men det är väldigt vanligt att den försämras successivt för att till slut bli riskabelt dåligt. Att ha bra bromsar är både ett krav för att bilen ska passera bilbesiktningen med godkänt resultat, och en nödvändighet för sin egen och andras säkerhet

Här är några tecken på att det är dags att överväga att byta bromsar på bilen.

1. Oljud i samband med inbromsning

Om du märker att det raspar eller pulserar när du bromsar så är det oftast ett tvärsäkert tecken på att du behöver nya belägg. Då är det även viktigt att byta så snabbt som möjligt för att minimera risken för skada. I detta fall så har nämligen beläggen slitits till den grad att de är helt obefintliga.

2. Om du har gjort många kraftfulla inbromsningar

Kraftfulla inbromsningar sliter extra mycket på bromsarna. Har du tvingats göra riktigt hårda inbromsningar kan det ha resulterat i omfattande slitage på bromsbeläggen. Om du upplever att det passar in på dig så bör du snarast möjligt kolla beläggen. Är beläggen försedda med slitagevarnare får du en tydlig visuell indikation på deras skick.

3. Bytesindikatorn har tänts

På vissa mer samtida bilmodeller finns en indikatorlampa som tänds när det är dags att byta bromsbelägg. Har du en sådan råder ingen tvivel om när det är dags. I detta fall behöver du inte heller bekymra dig om att kontrollera på egen hand.

4. Vibrationer vid inbromsning i hög hastighet

Om hela bilen eller bromspedalen vibrerar när du bromsar vid hög hastighet så är det bilens sätt att säga att det är något problem med bromsarna. I många fall räcker det med ett byte av bromsbelägg. Men det kan även vara ett tecken på obalans i däck eller framvagn.

Kom ihåg att byta snarast möjligt

Det är aldrig en bra idé att skjuta upp nödvändigt regelbundet underhåll. Och att byta bromsbelägg är definitivt något som du vill ta hand om när det faktiskt är dags.

  • Byt bromsbelägg så fort du märker att det är dags. Är du osäker kan du ha som rutin att göra det årligen eller efter samråd med en bilmekaniker.
  • Det är bättre att byta för ofta än för sällan. Det är i slutändan en fråga om säkerhet.
  • Om din bil står oanvänd under långa perioder av året kan du behöver byta mer ofta än om du regelbundet använder den.

Om du behöver hjälp med att bedöma när det är dags att byta bromsbelägg så kan du med fördel säkerställa att beläggen kontrolleras i samband med rutinmässig service.