Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Så maximerar du bilbatteriets kapacitet när det inte används

|20/04, 2022

Så maximerar du bilbatteriets kapacitet när det inte används

Bilbatteriet är ett måste om man vill kunna starta sin bil. Det levererar den inledande förhållandevis kraftfulla strömansamlingen som krävs för att aktivera tändsystemet som i sin tur startar motorn. Men som alla andra batterier tappar de spänning med tiden. Hur hanterar man då ett batteri som inte får chansen att ladda?

Precis som alla andra uppladdningsbara batterier så måste bilbatteriet regelbundet få ström för att inte helt och hållet tappa cellspänningen. I de flesta fall så säkerställer bilens generator att bilbatteriet laddas utan färd. Men om man använder bilen väldigt sällan, eller om man endast kör väldigt korta sträckor, så kommer batteriet på sikt att sluta fungera.

Hur länge ett batteri håller sin kapacitet utan uppladdning varierar stort. Nya batterier kan klara sig i flera månader, medan lite äldre batteri kanske inte ens klarar sig några veckor. De flesta rekommenderar därför att man ser till att batterier laddas åtminstone en halvtimme i veckan. Men det är inte alltid säkert att det är möjligt att säkerställa regelbunden tillförsel av ström till batteriet.

Hur sköter man batterier om man inte planerar att använda bilen?

Så underhåller du ett bilbatteri som inte används

Det bästa sättet att sköta ett bilbatteri som inte kommer att användas är att minimera mängden ström som dras. Här är några enkla sätt.

  • Om möjligt utifrån försäkring och säkerhet, undvik att larma bilen. Larmsystemet drar ofta oväntat stora mängder ström. Kom däremot ihåg att detta inte alltid är det bästa alternativet i och med att bilens säkerhetssystem i sig fyller en viktig funktion.
  • Koppla bort minuspolen från batteriet. Att koppla bort en batteripol säkerställer att det inte finns någon som helst krypström eller spänning som sakta laddar ur ditt batteri. Se till att du har tillgång till alla koder för återställning när du sedan kopplar in batteriet igen.
  • Ta bort batteriet ur bilen. Om du har möjligheten kan du med fördel förvara bilbatteriet inomhus. Det säkerställer jämn temperatur som i sig främjar batteriet livslängd. Många väljer att förvara batterier inomhus under vintern av just denna anledning.
  • Ladda regelbundet manuellt via en separat laddare eller via motorvärmaren om den även har en batteriladdare inkopplad. Detta är i många fall det bästa sättet att säkerställa lång livslängd för ett batteri.

En genomsnittlig livslängd för ett bilbatteri brukar anses vara ungefär fem år. Om det klarar sig längre så lever det definitivt på lånad tid. Så känn dig inte lurad om du faktiskt snart behöver köpa ett nytt.