• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Så felsöker du din bils luftkonditionering

|5/07, 2022

Så felsöker du din bils luftkonditionering

Luftkonditionering är lätt att ta för givet tills den börjar krångla. Då påminns man snabbt om hur stor inverkan som värme och fukt faktiskt har. Här är några tips för dig som vill förebygga och felsöka fel på din AC.

Under både sommar och vinter så fyller bilens luftkonditionering en viktig funktion. Även om den ofta förknippas med temperaturjustering så ser den även till att hålla fukten borta. Därför blir en fungerande AC en fråga om såväl bekvämlighet som ett sätt att bibehålla skicket på bilens interiör.

Så här felsöker du enklast din luftkonditionering.

Viktigt att vara ute i god tid

En AC slutar sällan att fungera helt abrupt utan någon, för av mer eller mindre, uppenbar varning. Därför är det en bra idé att vara lyhörd och noggrann på förändringar. Det är en bra idé att använda samtliga sinnen, då skiften i luftvärme, fläktljud och lukt samtliga kan antyda att ett problem är på väg att uppstå.

Här är några av de saker som du kan hålla särskild koll på.

Luktförändringar

Att lukten på den luft som sprutas ut byter karaktär är i många fall ett tecken på att det har skett någon förändring i någon del av luftkonditioneringssystemet. Det kan handla om allt ifrån att ett filter behöver bytas till att det är dags att fylla på kylmedel. 

Påtaglig lukt av mögel, fukt eller betong är en indikation på att det är dags för service.

Läckage och vätskebildning

En stor del av luftkonditioneringssystemets funktion handlar om att hantera fukt. Om kondensatorn däremot inte fungerar optimalt så kan det leda till att överflödig vätska rinner ut i systemet. Dåliga packningar eller övertryck kan även resultera i liknande problem.

Om du märker att det rinner ut fukt så är det definitivt dags att ge systemet en översyn.

Felaktig temperaturreglering

Om kupévärmen inte motsvarar inställningarna, eller om värmen som sprutar ut är varmare än förväntat, så är det i många fall ett tecken på att något i luftkonditioneringssystemet inte fungerar optimalt. Vanligt fel är läckage eller bristande täthet. Ibland kan det även handla om ett en fläkt eller ett reglage har slutat fungera som det ska.

Om du upplever att reglagen inte leder till rätt effekt så är det med största sannolikhet något som inte stämmer.

Icke-responsiva reglage

När reglagen helt slutar att fungera så är det med stor sannolikhet ett tecken på att kylmedlet är helt slut eller att det råder någon form av elektriskt fel. Om ingen av indikatorlamporna lyser så kan det handla om en trasig säkring, eller till och med ett kabelbrott.

Om inget händer när du justerar din AC så är det definitivt något lurt på gång.