Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Påverkar sommarvädret däcktrycket?

|21/06, 2023

Påverkar sommarvädret däcktrycket?

I dessa varma sommardagar är det många (ja, nån i alla fall..) som frågar sig om bilens däcktryck påverkas av temperaturen. Det korta svaret är ja! Högre temperatur ger högre däcktryck och lägre temperatur ger lägre tryck. Men spelar det någon roll? Och är det något speciellt man behöver hålla koll på. I denna korta artikel ska vi gå igenom detta.

Men vi börjar med grunderna; varför är däctryck viktigt och vad är orsaken till dessa väderberoende tryckförändringar?

Korrekt lufttryck i däcken är viktigt av flera skäl, inte minst trafiksäkerhetsmässigt. Ett felaktigt tryck kan göra bilen instabil och svårare att manövrera, framförallt vid regn. Det kan också orsaka onödigt slitage på däcken samt påverkar energiförbrukningen. 

I kall luft rör sig luftmolekylerna långsammare och de kryper också närmare varandra vilket leder till att samma mängd luft tar upp mindre plats - trycket i däcket minskar. I en varm omgivning sker motsatsen - molekylerna rör sig snabbare och de behöver större utrymme, luften expanderar. 

I extrema fall kan riktigt varmt väder i kombination med den värme som alstras vid körning (tänk bara hur varm asfalten kan bli i solen) leda till att däcket exploderar!

Några tecken på för högt lufttryck i däcken under sommaren:

- Ojämn nötning av däcken. Om dina däck är mer slitna i mitten av däckmönstret är det ett tydligt tecken på att lufttrycket kan vara för högt.

- Varningslampan för högt däcktryck tänds efter 15-20 minuters körning. Värmen från friktionen mot vägen kan höja däcktrycket. Om lampan tänds under körning behöver du stanna och kontrollera trycket så snart som möjligt.

Är, eller blir, däcktrycket för högt behöver du släppa ut luft för att få ned trycket. För att göra det så skruva av ventilhatten och tryck ned den lilla metallpinnen i mitten av ventilen med ett smalt verktyg. Gör detta stegvis och åk sedan till en mack eller verkstad där du kan kontrollera trycket med en manometer. Se till att däcktrycket är enligt bilens instruktionsbok.