• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Kan jag använda större däck på min bil?

|4/03, 2022

Kan jag använda större däck på min bil?

Funderar du på om det går att använda större däck på din bil? Svaret är att det beror på. Innan du köper en ny uppsättningen hjul finns det några saker du bör tänka på om du vill sätta större däck på en bil.

Även om det finns många fördelar med större däck, bör potentiella köpare överväga hur större däck påverkar fordonsstabilitet, säkerhet, bränsleekonomi och noggrannheten på din hastighetsmätare.

Man bör alltid följa fordonstillverkarens rekommendationer när det kommer till val av däck och storlek på däck. Vissa bilister väljer dock att avvika något från fordonets ursprungliga däck- och hjulstorlek av prestandaskäl eller helt enkelt för att man gillar stilen.

Plus-sizing

Plus-sizing innebär att man installerar hjul med en större diameter och med ett lågprofildäck som har samma diameter som originalet - vilket betyder att det inte påverkar markfrigången eller hastighetsmätaren. I vissa fall hjälper större storlekar på hjulen till att förbättra ett fordons kurvtagnings- och köregenskaper. Men i de flesta situationer är detta rent utseendemässiga val.

Up-sizing

Uppdimensionering innebär att man avviker från tillverkarens rekommenderade däckstorlek genom att installera däck med större diameter på hjul som är av samma storlek eller större. Uppgradering påverkar hastighetsmätaren, vilket innebär att det krävs omprogrammering av fordonets dator. Dessutom tynger större däck ner hjulkonstruktionen - vilket kan påverka bränsleekonomin och belasta drivlinan och bromsarna i onödan. Om du planerar fel eller installerar dem felaktigt kan däck i större storlek också nudda hjulbrunnen, bromsoken eller fordonsramen, vilket kan leda till slitage.

Vad sker när du sätter större däck på din bil?

Det är bäst att följa din fordonstillverkares riktlinjer när det kommer till val av däck och däckstorlek, eftersom rätt dimensionerade däck innebär rätt stabilitet och prestanda. Om du bestämmer dig för att byta däck från din ursprungliga storlek, se till att de nya däcken uppfyller eller överträffar ditt fordons lastkapacitet vid rätt lufttryck, och överväg om de högre däcken kommer att påverka eventuella förarassistanssystem. 

Kontrollera dessutom i förväg att de större däcken du vill ha är kompatibla med dina hjul och din fälgstorlek samt att de inte skaver mot bromsoken eller sidorna av hjulbrunnen. När du sätter större däck på din bil, SUV, crossover eller lätt lastbil, höjer du fordonets utrymme – vilket ökar karossrullningen och lastöverföringen, vilket kan påverka din bils balans och hastighet negativt.

För- och nackdelar med större däck på lastbil och SUV

Fördel: Ökad frigång

Den kanske viktigaste fördelen med större däck är det extra avståndet det skapar mellan din bils underrede och marken. Detta är särskilt viktigt för terrängkörnings-entusiaster som behöver det där extra utrymmet för att kunna köra i ojämn terräng. Högre frigång hjälper också förare att se längre både på och utanför vägen. Beroende på dina behov kan uppgradering av däckstorlek innebära allt ifrån att installera rejäla 40-tumsdäck som kan köra över stenblock till att bara lägga till några extra centimeter i diameter.

Nackdel: ökade kostnader och behov av justering

Att öka storleken på din lastbils däck är mer komplicerat än att bara installera större däck på hjulen och sedan vara nöjd med det. I vissa fall måste du installera nya hjul som är kompatibla med dina större däck. Om däcken du vill ha är för stora för din hjulbrunn, kan du behöva installera en lyft- eller utjämningssats för att göra plats åt dem, vilket kan påverka att få korrekt hjulinställningstjänster i framtiden. Medan nya fälgar och lyftsatser ofta är ett önskvärt och trendigt tillskott till större däck, representerar de också extra kostnader som du måste ta med i ditt beslut!

Dessutom betyder en uppsättning större däck att du måste justera både hastighetsmätaren och eventuellt däcktryckets måldata för att exakt återspegla rätt hastighet, korrekt antal körda kilometrar och eventuella ändringar när det kommer till PSI-mål med dina nya hjul.

Det finns inte mycket att ändra med TPMS (tryckövervakningssystem för däck) förutom att byta den till de nya hjulen och lära om positionerna om det behövs. Endast vissa fordon tillåter åtkomst till den elektroniska kontrollmodulen (ECM) för att ändra däckstorleken i datorn så att den reflekteras på vägmätaren och hastighetsmätaren.

Fördel: bättre performance off-road

Vissa tror att eftersom större däck ger högre markfrigång erbjuder de överlägsen terrängkörning. Men att hitta terrängdäck eller däck med maximal dragkraft i rätt storlek för din lastbil eller SUV kan också gynna dess prestanda utanför allfartsvägarna. Med djupare och bredare däckmönster för att få bra grepp i ojämn och lös terräng är max traction-däck tuffa nog att ta sig utanför allfartsvägarna!

Nackdel: sämre bränsleekonomi

Större däck kan försämra bränsleekonomin avsevärt. Större, mer aggressiva däck är bra för körning i terräng men kan vara bullriga och ineffektiva på asfalterade vägar. Ett djupare och bredare däckmönster kan öka ditt fordons rullmotstånd, vilket innebär att din bil måste arbeta hårdare för att övervinna "klibbigheten" på grund av den extra dragkraften.

Fördel: flexibilitet och fräckt utseende

Större däck - vanligtvis tillsammans med större fälgar och högre fjädring - är en populär trend bland en del förare. Medan vissa människor vill ha terrängfördelarna som kommer med större däck, handlar de stora hjulen snarare om stilpoäng hos andra. Att uppgradera din däckstorlek är ett sätt att anpassa utseendet och känslan på ditt fordon.

Nackdel: förändrad körförmåga

Naturligtvis innebär en ökad höjd på grund av större däck att du har en högre tyngdpunkt. Detta förändrar hanteringen av ditt fordon genom att öka karossens rullning och lastöverföring. I vissa fall kan du uppleva mindre stabilitet vid inbromsning och kurvtagning - särskilt om du kör i höga hastigheter. Dessutom kan alla förändringar i åkhöjd och leda till att de avancerade förarassistanssystemen behöver omkalibreras.

Nackdel: garantin kan sluta gälla

Bortsett från rent estetiska överväganden kommer vissa tillverkare uttryckligen att avråda från att öka ditt fordons däckstorlek. Dessutom kan vissa biltillverkare till och med ogiltigförklara ditt fordons garanti om du bestämmer dig för att modifiera dess fjädring med större däck och en lyftsats.

Påverkar större däck bränsleekonomin?

Att sätta större däck på din bil kommer att påverka ditt fordons bränsleförbrukning. Det finns flera anledningar till att större däck försämrar bränsleekonomin. För det första är större däck vanligtvis mycket tyngre. Att lägga till en uppsättning med fyra stora och tunga däck till ditt fordon kommer att lägga till mycket ny vikt. Den extra vikten kan skada din bils acceleration och förbruka mer bränsle. Det kan också belasta dina bromsar mer när du saktar ner fordonet. För det andra kan bredare däck sticka ut från hjulbrunnen istället för att hålla sig i linje med din lastbil eller SUV. Detta kan göra din bil mindre aerodynamisk och öka bränsleförbrukningen. Till sist, som tidigare nämnt, har bredare däck en större kontaktyta med vägen som kan öka rullmotståndet.

Påverkar större däck hastighetsmätarens precision?

Att modifiera din bil med större däck kommer att ändra noggrannheten på din hastighetsmätare. Detta beror på att en del av hastighetsmätarens avläsning mäter varvtalet på dina däck, och är baserat på däckets omkrets. Om hastighetsmätaren inte är omkalibrerad till de nya däckens ökade omkrets, kommer den inte att visa rätt hastighet. Du kommer att behöva hjälp av en tekniker för att antingen justera hastighetsmätarens växel eller programmera om ditt fordons dator för att kompensera för förändringen i däckstorleken om tillämpligt.