• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Hur gamla är mina bildäck?

|15/12, 2021

Hur gamla är mina bildäck?

Det är i många fall viktigt att hålla reda på hur gamla däcken är. Mycket på grund av att däckblandningar försämras med tiden. Men klassiska indikationer såsom försämrat däckdjup berättar inte alltid hela sanningen och kan i värsta fall leda till att man överskattar däckets skick. Vi har tittat närmare på några sätt att se hur gamla däcken faktiskt är.

Vill man vara säker på att däcken har de positiva egenskaper som man förväntar sig är det viktigt att hålla koll på däckåldern. Om man inte byter däck tillräckligt ofta så riskerar man att få en bil som har allt annat än optimal väghållning.

Vi har tagit en titt på hur man tar reda på däckets ålder, och hur ofta man egentligen bör byta.

DOT-märkning på bildäck

Så tar du reda på däckens ålder - DOT-märkning

Alla däck har sedan år 2000 en standardiserad fyrsiffrig DOT-kod som vittnar om dess produktionsdatum. Samtliga tillverkare präglar numera sina däck med DOT-märkning vilket gör det enkelt att få en snabb överblick över däckets ålder.

  • DOT-märkningen består av fyra siffror där de första två representerar vecka och de sista två representerar år.
  • DOT 4020 skulle betyda att däcket tillverkades vecka 40 under år 2020.
  • Om däcket har en tresiffrig kod så är det tillverkat före år 2000.

Är du osäker på hur gammalt ditt däck är så är denna kod det första du bör kontrollera. Som standardiserad märkning för produktionsdatum är tillförlitligheten hög. Om du lägger märke till att koden är tresiffrig eller saknas så bör du däremot byta däck direkt.

Hur ofta bör man byta däck?

Det finns två sätt att förhålla sig till intervall för däckbyte. Slitage och ålder. Men det är viktigt att påminna sig om att de är fristående varandra. Därför bör man byta ett gammalt däck, oavsett dess ålder. Och ett slitet däck bör bytas även om det bara har några år på nacken.

  • Ett däck bör aldrig användas om det är äldre än 5 år.
  • Ett däck bör alltid bytas om det visar tecken på slitage eller om dess mönsterdjup understiger 1,6 mm för sommardäck, och 3 mm för vinterdäck.
  • Är man osäker så lönar det sig ofta att byta tidigare än man verkligen måste. Det kan vara värt att fråga sig om säkerhet är något man kan kompromissa med.

Även om det kan vara lockande att skjuta upp däckbytet så länge som möjligt så är bra däck oerhört viktigt för säkerheten. I många fall så kan däcken även uppvisa dolt slitage som går obemärkt förbi. Är du osäker på om det är dags att byta så är det en bra idé att låta någon kunnig ta en närmare titt.