• Tillverkad i USA sedan 2010 • Patenterad produkt
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Därför behöver elbilar andra däck jämfört med bensin- och dieseldrivna fordon

|28/03, 2022

Därför behöver elbilar andra däck jämfört med bensin- och dieseldrivna fordon

Elektrifierade fordon ställer andra krav än vanliga bilar på val av däck. Vi reder ut vad som gäller för dig som valt bort fossila drivmedel till fördel för att köra elektriskt.

Vi håller på att gå in i de elektriska fordonens era. Allt eftersom fler konsumenter och regeringar prioriterar låga utsläpp och miljövänliga transporter, har försäljningen av elektriska bilar och elektriska fordon skjutit i höjden. Bara under 2021 ökade den globala försäljningen av elfordon med 80 procent.

När dessa elektriska fordon kommer ut på marknaden och på vägarna måste konsumenterna förstå att de skiljer sig från fordon som använder sig av fossila bränslen för framdrift. De är byggda på olika sätt, och som ett resultat har de även olika krav – inte minst när det kommer till deras däck.

Däck för elfordon är speciellt utformade för att förbättra prestandan och samtidigt motverka vissa risker. Även om du tekniskt sett kan sätta vanliga däck på din Tesla eller någon annan typ av elbil, rekommenderas det inte. Om du gör det kan det påverka din körupplevelse och bilens prestanda negativt.

Låt oss titta lite närmare på ämnet och reda ut varför däck för elfordon skiljer sig från traditionella däck!

1. Elfordon väger mer

Elbilsdäck är unikt designade för att klara vikten av elfordon. Elfordon tenderar att väga betydligt mer än vanliga fordon på grund av deras tunga batterier. Mer än en tredjedel av elbilarna som kör runt i Sverige väger över 2 000 kilo. Medelstora bensin- och dieseldrivna fordon tenderar att väga mindre. Även om en elbil kan använda vanliga däck, kan batterivikten även göra att däcken slits ut snabbt. Ägare av elbilar är därför betjänta av att välja rätt däck som klarar av vikten av batteriet och samtidigt optimerar bilens prestanda.

2. Elfordon behöver däck med mer dragkraft

Elbilar har mer vridmoment än vanliga bilar. Som ett resultat har de också högre behov av dragkraft. När man trycker ner gaspedalen på en elbil eller ett elektriskt fordon och accelererar snabbt behöver man dragkraft för att främja säker styrning och bromsning. Det är därför elbilsdäck är designade med mycket styva och breda ribbmönster. Detta minskar risken för att man glider och ger extra grepp på vägen. De flesta elfordonsdäck har också sammankopplade spår i däckmönstret, vilket hjälper till att förhindra vattenplaning i våta förhållanden.

3. Fel däck låter mer

Elfordon ska vara tysta – och du vill ha ett däck som förbättrar den funktionen när du befinner dig ute på vägarna. Elbilar producerar inte motorljud, så om ditt fordons däck är bullriga kommer du att märka ljudet mer än du skulle göra i ett bensindrivet fordon. Det är därför de flesta elbilsägare väljer däck som är speciellt utformade för att minska vägbuller via ljudabsorberande skum och gummiblandningar. Du kan välja att leta efter vanliga däck som är relativt tysta, men rätt däck kommer vara designat för lågt ljud och erbjuda en mängd andra fördelar.

4. Däckformen kan påverka räckvidden

Däck för elfordon är vanligtvis annorlunda utformade än de flesta traditionella däck. Du kommer att märka att de tenderar att vara längre och smalare. Det är ett målmedvetet designval, menat att minska rullmotståndet och öka räckvidden för elbilar. Även om breda däck generellt anses vara bättre för hantering, ökar de också en bils frontyta och ökar därför det aerodynamiska motståndet. Ägare av elfordon behöver sätt att maximera sin räckvidd, och att välja ett smalare EV-däck kan hjälpa till med det. Om du vill försäkra dig om att få bästa möjliga räckvidd för ditt fordon, är det en bra idé att investera i elbilsdäck speciellt utformade just detta.

5. Elfordon behöver extra tåliga däck

Slutligen skiljer sig elfordonsdäck från traditionella däck eftersom elfordon kräver däck som är robusta. Fordonets vikt, i kombination med högre och omedelbara vridmomentnivåer, resulterar i hårt slitage på däcken. Generellt sett kommer ägare av elfordon att behöva byta ut sina däck mer ofta än vanliga fordonsägare. Att välja EV-specifika däck kan hjälpa dig att få bästa möjliga valuta för pengarna. De är skapade med material som gör dem mer robusta. De starkare, mer hållbara föreningarna i elfordonsdäck hjälper dig dra nytta av fordonets hastighet och accelerationsförmåga.