Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Är bredden på vinterdäcken viktig? Ny undersökning har svaret

|17/11, 2023

Är bredden på vinterdäcken viktig? Ny undersökning har svaret

När det kommer till val av vinterdäck är det en vanlig fråga om bredare däck ger bättre prestanda på vinterns hala vägar. En nyligen genomförd undersökning gjord av YouTube-kanalen Tyre Review har gett viktiga insikter i denna debatt. Undersökningen fokuserade på att jämföra vinterdäck med olika bredder för att utvärdera deras prestanda.


Resultaten från Tyre Reviews test visar att skillnaderna mellan smala och breda däck är marginella. De smalare däcken visade sig ha en något bättre förmåga att få grepp vid start, medan de bredare däcken hade en viss fördel när det kom till bromsprestanda. Dock är dessa skillnader inte tillräckligt stora för att vara avgörande vid val av vinterdäck.


Viktigare än däckets bredd är istället dess kvalitet. Testet visade att skillnaden i prestanda mellan högkvalitativa och lägre kvalitativa vinterdäck är betydligt större. Ett bra vinterdäck överträffar ett mindre bra däck avsevärt, och skillnaden är ännu större jämfört med ett dåligt vinterdäck.


Därför är rådet från Tyre Review tydligt: när det gäller att välja vinterdäck, bör fokus ligga på att hitta ett däck av hög kvalitet snarare än att oroa sig för däckets bredd. Att välja rätt däck kan ha en betydande inverkan på din säkerhet och komfort under vinterkörning, och det är avgörande att inte kompromissa med kvaliteten för att jaga efter minimala prestandaskillnader relaterade till bredden.


Här kan du se en video på testet