Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

5 tips på hur du kan minska energiförbrukningen i bilen

|30/08, 2023

5 tips på hur du kan minska energiförbrukningen i bilen

Priserna på både bensin och diesel är på väg upp igen. Ännu är de inte uppe på rekordnivåerna från förra året men det närmar sig. Vad kan du då göra för att spara på bränsle och kostnader. Förutom de uppenbara tipsen om att bara ta bilen då det är absolut nödvändigt, cykla eller åka kommunalt finns det ett par saker du kan göra. De här tipsen gäller oavsett om du kör en bil som drivs av bensin, diesel, E85 eller el. Energi är energi och sätten att spara energi är desamma.

Du kan spara upp till 30% av drivmedelskostnaden genom att hålla bilen i bra skick och vara noggrann med din körstil.

1. Kör inte för fort

Att sänka hastigheten är ett mycket effektivt sätt att spara energi. Energiförbrukningen ökar med kvadraten på hastighetsökningen. Farthållare, som är bekvämt och enkelt, kan bidra till ökad energiförbrukning då de tenderar att accelerera i uppförsbackar. Låt hellre bilen tappa lite hastighet när det går uppför och ta igen det när det sen lutar neråt. Självklart ska du hålla hastighetsbegränsningarna, både för din egen och andras säkerhet, men också för att hushålla med energin.

2. Håll rätt lufttryck i däcken

För lågt däcktryck kan öka din energiförbrukning avsevärt. Kika i instruktionsboken så ser du vad tillverkaren rekommenderar. Detta ska du se som lägsta värdet på vad dina däck bör ha för tryck. Speciellt om bilen lastas tungt eller körs i högre hastigheter. Lägre tryck i däcket ger högre rullmotstånd och det drar mer energi. 

3. Kör inte runt med en massa onödig last.

Varje extra kilo du kör runt med i bilen bidrar till ökad vikt, slitage och energiförbrukning, så ta ur allt du inte behöver ha med dig. Framförallt ska du inte köra omkring med takräcket på i onödan. Om du tycker det är besvärligt att montera av och på ditt takräcke finns det smidiga varianter som du monterar och tar bort på några minuter.

4. Se till att bilen är servad och i gott skick mekaniskt

Regelbunden service av motor (olja, filter), bromsar, hulinställning, däck etc bidrar till att din bil går bättre och mer energisnålt. Serva själv eller lämna bilen till en verkstad för genomgång och service. Då både håller den längre och den drar mindre energi. 

 5. Stäng av energislukande extrafunktioner

Se till att ev defroster och stolsvärme inte är påslagen i onödan. De drar en hel del el som gör att generatorn går tyngre och motorn får jobba hårdare. Samma sak gäller luftkonditioneringen. Kompressorn gör att motorn får jobba hårdare. Vintertid kan du stänga av ACn och bara köra den då och då för att torka ur luften i bilen.