Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Payson
Betala med kort, faktura eller delbetalning

Välj rätt sommardäck till elbilen

|13/04, 2023

Välj rätt sommardäck till elbilen

När du kör en elbil måste du ta hänsyn till specifika krav för däcken som skiljer sig från kraven för en bensin- eller dieselbil. Eftersom elbilar vanligtvis är tyngre än traditionella bilar kan bilens vikt ha en betydande inverkan på säkerheten. Sommardäck som passar till en elbil måste kunna hantera den extra vikten, samtidigt som man bedömer dess rullmotstånd och bromsprestanda, enligt Christian Jensen som är tekniker på Bridgestone i Danmark.

När det är dags att köpa nya sommardäck för din elbil, måste du tänka på att en elbil kan väga 3-400 kg mer än en bensin- eller dieselbil på grund av dess batteripaket. Därför måste du köpa däck som klarar av den extra vikten från elbilen och bedöma däckens rullmotstånd och bromsprestanda, säger Christian Jensen.

En av de största utmaningarna med att ha en elbil är räckvidden. Därför är det viktigt att du gör allt du kan för att öka räckvidden på bilen. För att göra detta måste du se till att köpa en elbil i bra energiklass som A eller AA, då detta ger lägre energiförbrukning och därmed längre räckvidd. Valet av däck spelar också en viktig roll för att öka räckvidden. Rätt sommardäck kan göra skillnad på många kilometer.

Enligt Christian Jensen är det optimala däcket för en elbil högt, smalt och hårt, då detta ger lägre luft- och rullmotstånd och därmed längre räckvidd och livslängd. Att välja rätt däck till din elbil är avgörande för din säkerhet, då det handlar till stor del om bromssträcka och allmän säkerhet. Enligt Christian Jensen är det ännu viktigare att välja rätt däck när du kör en elbil, då bilens vikt är en betydande faktor för säkerheten.

För att välja rätt sommardäck till din elbil måste du kontrollera märkningen på däcket och välja AA- eller A-klassade däck, som indikeras av en ikon på sidan av däcket med ett däck som kör i vatten och en bokstav bredvid. Bokstaven anger bromssträckan i våta förhållanden, och detta får du inte kompromissa med. Bromslängden är avgörande för din säkerhet.

Alla däck har ett belastningsindex som anges på sidan. Ju högre belastningsindex, desto högre belastning är däcket godkänt för. För att hitta de specifika kapaciteterna för din bil, kan du kolla i bilens manual för att hitta det optimala däcket för just din bil.

Mer att läsa inom ämnet: